Laetus ‘Educatief’
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object

Agenda

Karim Bennamar

20-01-2020
20 januari

Veel van ons denken, en dus ook ons (professioneel) handelen, is gebaseerd op aannames. Deze aannames worden zelden systematisch onderzocht. Als we deze aannames analyseren, kunnen we ze in twijfel trekken en vervangen door andere, radicaal nieuwe aannames. We gebruiken een methode van herkaderen/reframing om dit te doen.

Victor Lamme

28-11-2016
28 november

Victor Lamme is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, expert op het gebied van perceptie en bewustzijn, auteur van o.a. het boek ‘De vrije wil bestaat niet’ en partner in Europa’s eerste neuromarketing onderzoeks- en adviesbureau Neurensics. Hij is een graag geziene gast bij tv-programma’s als Pauw en Witteman en Brandpunt.

Lamme studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (1985 en 1988, cum laude), en promoveerde aan het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut (IOI-KNAW, 1992, cum laude). Daarna was hij postdoc op MIT in Boston, KNAW fellow in Amsterdam, en hoofdonderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschap (NIN-KNAW). Sinds 2002 is hij terug bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij met zijn oratie ‘Weg met de Psychologie!’ aantrad als hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap bij de afdeling Psychologie. Hij publiceerde circa negentig internationale artikelen en hoofdstukken over de werking van het brein, visuele waarneming en vooral het bewustzijn, onder meer in gezaghebbende tijdschriften als Nature en Science. Zijn ideeën over bewustzijn worden als baanbrekend gezien, en hij ontving voor zijn werk de meest prestigieuze subsidie van de Europese Unie.

Lamme spreekt tijdens onze bijeenkomst over de relatie tussen hersenen en economie. Nergens wordt zo duidelijk dat mensen niet rationeel handelen als in de economie. Waarom nemen mensen altijd zulke vreemde financiële beslissingen? Waarom zorgen ze niet voor hun pensioen? En waarom zijn het doorgaans zulke slechte beleggers? Ontdek dat het brein een fantastisch apparaat is, maar volkomen ongeschikt voor het omgaan met geld. En leer hoe de valkuilen die het brein voor ons graaft kunnen worden omzeild.​