Laetus ‘Educatief’
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object

Agenda

Karim Bennamar

20-01-2020
20 januari

Veel van ons denken, en dus ook ons (professioneel) handelen, is gebaseerd op aannames. Deze aannames worden zelden systematisch onderzocht. Als we deze aannames analyseren, kunnen we ze in twijfel trekken en vervangen door andere, radicaal nieuwe aannames. We gebruiken een methode van herkaderen/reframing om dit te doen.

Economie

17-11-2014
17 november

Kees de Kort (beursanalist en macro-analist) verzorgt doordeweeks dagelijks commentaar op de beurzen en economie op BNR Nieuwsradio met zijn column De Kort door de Bocht. Hij studeerde economie aan de Katholieke Hogeschool van Tilburg. De Kort was in zijn diensttijd eerst secretaris en van 1982 tot 1983 voorzitter van de toenmalige Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM). Via de Consumentenbond, waar hij schreef voor de Geldgids, belandde hij uiteindelijk in de beurswereld. Zo heeft hij gewerkt bij Staalbankiers, onderzoeksbureau Financiële Diensten Amsterdam (FDA), De Nieuwe Doelen Effecten en AFS Vermogensbeheer.
Kees de Kort werd gekozen tot Beursgoeroe van het jaar 2008 door het weblog voor beleggers Blik op de Beurs. De Kort kenmerkt zich door een uitgesproken en ook geestige mening over de economische ontwikkelingen. Hij heeft hierdoor een enthousiaste schare luisteraars. In zijn beurscommentaren getuigt hij naar eigen zeggen van een realistische kijk op de zaken. De buitenstaander vat dit wellicht als cynisme op, volgens De Kort onterecht. Zo wijst hij er vaak op dat positief nieuws sterk wordt uitvergroot; negatief nieuws, zelfs als dat in de meerderheid en relevanter is, wordt genegeerd. De Kort graaft dieper in uitgebrachte rapporten dan veel andere analisten en beurshandelaren en relativeert daardoor de positieve verwachtingen die anderen vaak hebben. In zijn dagelijkse beurspraatjes op BNR Nieuwsradio gebruikt hij zijn eigen jargon ("Dekortiaans"), met een aantal veelgebruikte termen waarmee hij vooral de (naar zijn idee) dwaasheid van beleggers en stijgende beurskoersen bekritiseert, te midden van het slechte economische nieuws.